Guide med Outdoor_Wilda
Så klarar du kriser och strömavbrott
Olyckor, naturkatastrofer, frånkoppling på grund av effektbrist, tekniska fel eller riktade attacker mot energisystem. Det finns många anledningar till att strömavbrott uppstår. Med rätt förberedelser klarar du dig om strömmen går. Här hittar du Fyrfasens beredskapsguide.
Gör så här vid strömavbrott: Kontrollera, felsök och gör felanmälan
Saknar du ström, börja med att kontrollera om strömavbrottet finns med under driftinformation hos ditt elnätsbolag. Avbrottet kanske redan är anmält. Finns strömavbrottet inte med under driftinformation hos elnätsbolaget ska du göra ett par kontroller och sedan anmäla strömavbrottet till ditt elnätsföretag.
Elnätsföretaget ansvarar för driften i elnätet och du hittar kontaktuppgifterna på din elnätsfaktura. Ta fram kontaktuppgifterna redan nu och skriv telefonnumret på en lapp som du sätter vid proppskåpet.
Innan du lämnar en felanmälan till elnätsföretaget, gör dessa kontroller:
Är ni helt eller delvis strömlösa?
Är grannarna strömlösa?
Är huvudsäkringarna hela?
Har jordfelsbrytaren löst ut? Återställ i så fall denna.
Byt ut trasiga proppar eller återställ jordfelsbrytare. Är du osäker, kontakta en elektriker. Försök aldrig själv att göra elrelaterade åtgärder för att få tillbaka strömmen. Är strömmen fortfarande borta anmäler du det till ditt elnätsföretag.
Vad händer vid ett längre strömavbrott?
Längre och omfattande strömavbrott är ovanliga men mindre strömavbrott uppstår då och då. Om ett längre strömbortfall inträffar på vintern kan konsekvenserna snabbt bli allvarliga. Därför behöver du vara förberedd. Detta kan hända vid ett längre strömavbrott:
- Uppvärmningen slutar fungera och det blir kallt inomhus
- Belysningen går inte att tända
- Det går inte att spola i toaletten eller duscha
- Matlagning på spisen är omöjlig
- Kylskåp och frys stängs av och matvaror förstörs
- Internet går ned och din kontakt med omvärlden försvinner
- Det går inte att ladda mobiltelefoner, datorer och surfplattor
Tänk efter vad du behöver göra och förbereda för att klara dig en vecka utan att vatten, mat eller värme tillförs utifrån. Du måste i en kris klara dig själv en vecka utan hjälp från myndigheter eller liknande. Ta gärna hjälp av vår guide om krisberedskap här nedanför.
Beredskapsguide framtagen i samarbete med Wilda Nilsson
Förutsättningarna att hantera olyckor och kriser skiljer sig åt beroende på hur och var du bor. Bor du på landet med egen brunn och vedkamin är förutsättningarna annorlunda jämfört med att bo i en lägenhet i en tätort. Välj de åtgärder som passar dig och andra som du kanske bor med. Gå gärna ihop med dina grannar och förbered er tillsammans.
Uppvärmning
Visa mer
Vatten
Visa mer
Belysning
Visa mer
Checklista: Allt du behöver i krislådan
Behöver allt stå i en särskild låda? Nej, egentligen inte men du behöver veta var grejerna finns. Har du utrustningen samlat i en eller flera lådor kan du också snabbt lasta alltihop i bilen om du måste ge dig av. Glöm inte att också förbereda en krislåda till ditt fritidshus. Du kanske befinner dig där när krisen uppstår.
Vatten och hygien
Vattenflaskor
Dunkar, gärna minst en med tappkran
PET-flaskor att frysa vatten i (fyll inte fullt, då spricker flaskan)
Vattenreningsfilter
Vattenreningstabletter
Hinkar med lock/latrinhinkar
Sjukvårdsutrustning och mediciner
Handsprit
Munskydd
Mensskydd
Blöjor
Håll värmen
Ullplagg: underställ, mössa, vantar
Varma och tåliga ytterkläder
Filtar
Liggunderlag
Sovsäck
Kommunikation och ljus
Radio som drivs med batteri, solceller, vev
Batterier
PowerBank och sladdar
Laddare till mobiltelefon att använda i bil
Pannlampa
Ficklampa
Solcellsladdare
Lista med viktiga telefonnummer
Kontanter i mindre valörer
Viktiga papper: pass, försäkringsbrev, bankuppgifter, registreringsbevis med mera
Ta hand om din fjällstuga vid strömavbrott
Vid ett längre strömavbrott sjunker inomhustemperaturen och är det kallt ute kan vatten i element och vattenledningar frysa och förstöra ledningarna. Om du misstänker att strömavbrottet kan vara i flera dagar och du inte kan hålla värmen i huset bör du stänga av tillförseln av vatten till fastigheten. Öppna sedan alla kranar och låt vattnet rinna ut i rena dunkar och flaskor. Stäng sedan kranarna igen.
Tänk på att även tömma vattenelement, pannor, fjärrvärmeväxlare och vattenburna golvvärmeslingor med mera om du måste lämna bostaden utkyld. Du kan också hälla en lite spolarvätska i avloppen för att vattenlåsen inte ska frysa.
Håll koll på eventuella strömavbrott liksom förbrukning av el även när du inte är på plats hos din elnätsleverantör.