Så väljer du elavtal för företaget

Får ditt företag ofta erbjudanden om elavtal, eller har du kanske tecknat ett elavtal för företaget som inte levt upp till dina förväntningar? 

Under senare år har antalet aktörer på elhandelsmarknaden ökat. Ökningen har även bidragit till att klagomålen från kunder har ökat väsentligt. Vi på Fyrfasen står dagligen i kontakt med kunder som blivit uppringda av företag som erbjuder elavtal som låter fina vid en första anblick men som inte alls är fördelaktigt när man läser mellan raderna. Vi har därför samlat några tips att tänka på inför valet av elavtal, men du är alltid välkommen att ta kontakt med våra rådgivare om du har frågor.

 Få koll på avgifterna och läs avtalsvillkoren noga.
Vi har ofta kontakt med företag som blivit lurade in i elavtal där de får el till "inköpspris". Kolla alltid vilka avgifter som kommer utöver detta. Ett exempel kan vara att man lägger på några extra ören på elcertifikatsavgiften. Syna avtalsvillkoren noga: vad ingår och vad tillkommer?

 Se upp för fullmakter
Blir du ombedd att överlåta en fullmakt till ett elhandelsföretag så bör du tänka till och framför allt säkerställa så att fullmakten är tidsbegränsad. Företaget har då rätt att agera i din ställning och du har lämnat bort all beslutande rätt till någon annan. Det kan låta enkelt, men vi har sett många företag som trampat snett och blivit lurade in i ofördelaktiga elavtal på grund av detta.

 Välj ett schysst elhandelsföretag
Schysst elhandel är en certifiering av elhandelsföretag, som innebär att kunden ska kunna lita på att ett certifierat företag bedriver schyssta säljmetoder. Det är tuffa krav som ställs på företaget, krav som endast seriösa bolag klarar att uppnå. Certifieringen är instiftad av branschföreningen Energiföretagen i Sverige där själva processen utförs, följs upp och granskas av det oberoende certifieringsföretaget DNV GL.  

 Förnybart är framtiden
Att välja förnybar el, det vill säga el från exempelvis vind eller vatten, är inte bara en kvalitetsstämpel för dig och ditt företag. Du är även med och bidrar till en hållbar framtid där smutsig el från exempelvis kolkraft fasas ut.

 Hur lång bindningstid har avtalet?
Det finns för och nackdelar med att binda upp ditt elavtal. Att binda upp det kan innebära att du säkrat ett pris som du är nöjd med vilket kan vara bra men vi rekommenderar aldrig att binda upp ditt elpris på mer än tre år.

 Jämför äpplen med äpplen
Vill du se över ditt befintliga avtal, eller jämföra offerter för elhandel är du alltid välkommen att göra det med våra rådgivare. Vi vet att det inte alltid är enkelt att ställa offerter mot varandra, men ack så viktigt för att kunna ta kloka beslut. För är det något vi vill, så är det att få bedriva elhandel i en bransch där kunderna mår bra och spelplanen bygger på ansvarsfulla och hållbara affärer.