Varför är din senaste elräkning så dyr?

Vi får just nu en hel del samtal till kundservice som handlar om att många undrar varför denna månads faktura är så dyr. Vi ser även att man skriver om samma ämne i flöden på sociala medier. Därför tänkte vi förtydliga några saker som förhoppningsvis kan stilla några som undrar.

  • Energiskatten höjdes med 0,37 öre/kWh vid årsskiftet, energiskatten är nu 44,5 öre/kWh. I vissa glesbygdskommuner är energiskatten 32,50 öre/kWh. Priserna är inklusive moms (vi betalar faktiskt moms på energiskatten). På Energimarknadsbyråns hemsida hittar du vilka kommuner med reducerad energiskatt.
     
  • Om du har ett rörligt elhandelsavtal (oberoende leverantör) kommer du denna månad märka att priserna i januari var betydligt högre än på väldigt länge. Du kanske även har följt med i media och är insatt i varför priserna gått upp. Det kan enkelt förklaras med att det har varit kallare än normalt i hela landet (= högre förbrukning) och att t.ex. vindkraften samtidigt tillfört väldigt lite effekt eftersom det varit vindstilla. Om du haft rörligt avtal över en längre tid, har du säkert också noterat att priserna varit nere på rekordlåga nivåer nyligen. Ibland är det billigare och ibland dyrare, det är vad rörligt avtal innebär eftersom elpriset följer marknadens svängningar.
  • Om du värmer upp ditt boende med el, har du troligen en högre elfaktura denna månad, oavsett elhandelsavtal. Det beror på att det varit väldigt kallt ute över en längre tid och ditt hushåll därmed förbrukat mer el än vanligt. Kanske har även motor- och kupévärmare jobbat extra mycket?
     
  • Vad kan du då göra åt din höga elräkning? Det finns så klart många saker du kan göra, börja gärna med att se över din egen elkonsumtion. Det enklaste sättet att betala mindre är att förbruka mindre.

 

Tips

Fyrfasen App

I vår app kan du se din egen förbrukning och styra den till timmar på dygnet när elen är som billigast. Både bra för plånboken och miljön.

Elskolan

I Elskolan finns tips på hur du både kan sänka din elkonsumtion och agera mer hållbart.

 

Pressmeddelande från Energiföretagen

Exportöverskott och ont om el – samtidigt. När kylan kom i januari i år märktes en rejäl skillnad i den svenska elbalansen vilket också återspeglades i elpriserna på elbörsen.