En klimatsmart jul - del 2 

- Klimatsmarta julklappar

Klimatsmart jul del 2

Att skippa julklappar vore för många som att stryka julen från kalendern. Vi svenskar spenderar årligen i genomsnitt 3000kr på julklappar. Vill du hålla fast vid traditionen med julklappar så finns en mängd härliga prylar och upplevelser där det klimatsmarta kombineras med glädje.

Spara pengar och skippa presentpapper.
Har du också minnen från mor- och farföräldrar som vek ihop omslagspapper och snören omsorgsfullt för att återanvända det? Mycket smart med tanke på hur många mil omslagspapper som årligen rivs upp och slängs. Tänk till en extra gång när du står i butiken för att handla papper. Kanske finns det mer kreativa sätt att slå in klapparna med? Här hittar du flera tips på roliga sätt att slå in klapparna på.

Ge plagg och pryl en andra chans
2018 är året då årets julklapp äntligen går i linje med våra klimatmål. Att handla second hand är både billigt och snällt mot miljön så varför inte ge plagg och prylar en andra chans? Idag finns massor av nätsajter såsom Tradera, Sellpy och blocket. För att hitta butiker i din stad – sök på second hand i google maps.

Ge bort en upplevelse istället för pryl.
Vi spenderar mer tid framför skärmen än någonsin samtidigt som vi konsumerar mer prylar. Våga gå emot strömmen och ge bort en upplevelse. Det finns en mängd sajter som förmedlar roliga upplevelser. Vill du ge mer tid för att umgås, varför inte ge bort en middag eller en annan upplevelse tillsammans med vänner eller familj?

365 klimatsmarta tips för en hållbar vardag.
Naturskyddsföreningen har nyligen släppt en bok med tips på hur du kan leva mer klimatsmart i vardagen. Beställ den här.

Hjälp oss att skapa en klimatsmartare jul 

Har du fler tips och idéer för klimatsmarta julklappar, maila oss gärna så kompletterar vi med dina tips!