5 lysande energisparartips

Det finns många sätt att spara energi på när det kommer till belysning. Regel nummer är att att släcka ljuset när du lämnar ett rum. Här nedan listar vi 5 tips på hur du, med några små förändringar i vardagen, kan sänka energiförbrukningen i hemmet. 

 • Som du säkert vet håller den traditionella glödlampan på att fasas ut från marknaden. Glödlampan omvandlar bara ca 10% av sin totala effekt till ljus, resten utgör värme. I en lågenergilampa utgörs ca 80% av effekten av ljus, vilket innebär att en 8W lågenergilampa lyser lika starkt som en traditionell 40 W glödlampa.
   
 • Hur många lampor står och lyser och dras ström i onödan hemma hos dig? Försök att ha i åtanke att släcka ljuset när du lämnar ett rum.
 • Att styra sin belysning med ljussensorer eller skymningsrelä är både bekvämt och energisnålt, det innebär att du endast har utebelysningen tänd när det är mörkt ute.
   
 • För att vara säker på att ingen belysning står påslagen i delar av huset där du sällan är kan det vara bra med rörelsevakter, exempelvis i källaren eller på vinden.
   
 • Rätt belysning på rätt ställe kan göra stort skillnad. Det kan till exempel vara starkare belysning där du arbetar och mer begränsad allmänbelysning. Det förhindrar onödigt hög energianvändning.