Gråt inte över spilld el

- 7 snabba tips på hur du sparar pengar på elräkningen

Vi går snart mot kyligare tider och då finns risken att elförbrukningen hemma kan dra iväg. Med några små enkla knep och justeringar av rutiner i vardagen kan du spara många hundralappar till roligare saker än spilld el. Här nedan har vi samlat några enkla tips på hur du kan bli mer energismart i vardagen. Fler tips hittar du i vår elskola.

 

  Se till att diskmaskinen är kopplad till kallvattenanslutningen, då drar den 20-40% mindre energi.
 

 Som du säkert vet håller den traditionella glödlampan på att fasas ut från marknaden. Glödlampan omvandlar bara ca 10% av sin totala effekt till ljus, resten utgör värme. I en lågenergilampa utgörs ca 80% av effekten av ljus, vilket innebär att en 8W lågenergilampa lyser lika starkt som en traditionell 40 W glödlampa.
 

 Mätningar visar att tekniska prylar som står i standby-läge i ett normalhushåll kan förbruka upp emot en femtedel av den totala energiförbrukningen. Stäng därför av all hemelektronik när den inte används.
 

 Det är ganska enkelt att spara energi med hjälp av belysning. Regel nummer ett är att släcka ljuset i rum där ingen vistas.
 

 Lägg locket på! Anpassa kastrullen efter plattans storlek och sätt lock på kastrullen. Ett enkelt lock kan spara 30-50% energi.
 

 En tvättmaskin förbrukar cirka 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader. Samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar 50% mindre
 

 Om du tinar frysta varor i kylen får du gratis tillskott av kyla i kylskåpet. Maten mår dessutom bättre genom att tinas upp långsamt.