Kommer ditt fritidshus stå tomt några veckor i vinter? Vår checklista hjälper dig att säkra stugan inför vintern så att du känner dig trygg tills du kommer tillbaka nästa gång.
Om du planerar att lämna fritidshuset tomt under vintern finns det flera smarta steg du kan ta för att skydda det mot kyla, frostskador och ovälkomna gäster. Från frostsäkrade vattenledningar till övervakningskameror, här får du hela listan på åtgärder du kan göra.
Vintersäkra ditt fritidshus i 9 smarta steg och känn dig trygg hela vintern
1. Skydda rören från kyla
För att undvika kostsamma skador på rören är det viktigt att tömma vattenledningarna eller se till att stugan hålls uppvärmd hela vintern. Isolera utsatta rör och använd värmekablar för att minska risken för frysta vattenledningar. Glöm heller inte att tömma utomhusslangar och frostskydda vattenlås.
2. Hantera uppvärmning och elförbrukning på vintern
För att spara energi och skydda mot elfel, koppla ur alla onödiga apparater och använd en timer för att styra uppvärmningen. Se också till att elementen fungerar optimalt genom att lufta dem och kontrollera att värmesystemet är i gott skick. Glöm inte att testa brandvarnaren och byta batterier!
3. Övervaka inomhustemperatur på distans
Med en smart termometer eller en uppkopplad värmepump kan du enkelt hålla koll på stugans inomhustemperatur via mobilen, så att du kan justera värmen även när du är borta. Detta hjälper dig att hålla en stabil inomhustemperatur och undvika frysproblem.
4. Skydda fritidshuset mot inbrott
När stugan står tom är det smart att skapa intryck av att någon är där. Med rörelsedetektorer, belysningstimers och uppkopplade kameror kan du minska risken för inbrott. Ta också bort värdesaker och alla verktyg som kan användas för att ta sig in. Glöm inte att prata med grannar och andra stugägare i området om när du kommer vara på plats och inte. Genom att hjälpas åt att hålla koll blir grannskapet tryggare för alla.
5. Se över tak och avrinning
Snö och is kan orsaka stora problem, särskilt vid snösmältning. Rensa hängrännor och kolla takpannor, byt ut trasiga för att undvika fuktintrång. Placera avledningsrännor från stuprörens mynningar för att leda bort vatten från huset och minska risken för vattenskador.
6. Ventilation och fuktkontroll
God ventilation är nyckeln för att undvika fukt- och mögelskador. Låt ventiler vara öppna för luftcirkulation, men täta fönster och dörrar för att hålla ute kyla och fukt. Att hålla utrymmen väl ventilerade bidrar till ett friskt inomhusklimat.
7. Spara energi och skydda miljön
För att hålla energiförbrukningen nere är energisnåla värmesystem som luftvärmepumpar ett bra alternativ. För dig som inte vill ha elpristoppar så rekommenderar vi att du läser mer om Balanserat elpris.
8. Kontrollera försäkringen
Dubbelkolla att din försäkring gäller när stugan står tom. Vissa försäkringsbolag kräver specifika åtgärder för vintersäkring.
9. Håll skadedjur borta
Täta alla små öppningar som möss kan ta sig in genom och ta bort matrester för att undvika gnagare. Håll också gräset kort och förvara ved en bit från huset. Genom att ta hand om dessa punkter kan du känna dig trygg med att ditt fritidshus står säkert hela vintern.
Fyrfasen finns här för att hjälpa dig, tveka inte på att höra av dig för fler tips och råd.
Följ oss gärna på Instagram, lägger upp tips och berättelser på vårt instagramkonto Härjeåns.
Publicerad 19 november 2024