Vi har gått från att plana ut pandemikurvor till att dyka in i en ny kurva som behöver planas ut. I den elkris vi befinner oss i behöver vi nu hjälpas åt att plana ut kurvan i elsystemet för att minska risken för manuell frånkoppling och effektbrist i vinter.
Under fredagen 9/12 höll regeringen pressträff för att informera om elkrisen. Enligt statsminister Ulf Kristersson är läget ”relativt akut”. Elpriserna fortsätter att sticka i väg uppåt till följd av kallt väder som driver upp förbrukningen. Samtidigt är elproduktionen satt under press. Svaga vindar orkar knappt få snurrorna att röra på sig och från och med i kväll står två av sex kärnkraftsreaktorer stilla, plus att en reaktor vid Ringhals går på halvfart i helgen.
”Det är väldigt många som har sparat el av kostnadsskäl, nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkoppling”, säger Ulf Kristersson.
Enligt SvK (Svenska Kraftnät) finns en reell risk för frånkoppling av el under vintern. För att minska risken behöver vi tillsammans minska förbrukningen under så kallade höglasttimmar. Det vill säga att spara el vissa tider på dygnet för att platta ut kurvan.
Din insats ger effekt
Kan man göra något som privatperson? Ja, alla bäckar små gäller i dessa lägen. Om det är många som kan flytta sin förbrukning och inte ladda bilen eller sätta igång tvättmaskinen just när elen behövs som mest – då kan vi kapa topparna, plana ut kurvan och minska risken för frånkoppling.
Effekttoppar morgon och kväll
Timmarna när svenska folket vaknar och industrin sätter igång samt timmarna när alla ska laga middag är de mest elintensiva under dygnet. På vintern när det är kallt och mörkt är det extra hög belastning. Om man tittar på kurvan över elförbrukningen i Sverige så ser man två toppar, morgon och kväll. Här kan vi göra stora vinster om vi kan minska förbrukningen, både när det gäller effekten, men också elpriserna.
Källa: Svenska Kraftnät
Hur ser din förbrukningskurva ut över dygnet?
I vår app får du koll på hur din förbrukning ser ut över dygnet. Här kan du se vilka timmar du förbrukar som mest och minst. Genom att analysera din förbrukning kan appen hjälpa dig att styra över delar av din förbrukning till timmar på dygnet som är billigare och därmed inte belastar elsystemet i samma grad. Läs mer och ladda ner appen.
Varje Kilowattimma räknas
Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen. Det är budskapet som Energimyndigheten lämnar med syfte att du och alla vi tillsammans ska minska elanvändningen. Läs mer om detta på Energimyndighetens webbplats. Där kan du få information om hur du sparar el och varför detta är så viktigt just nu.
Publicerad 9 december 2022