Är du orolig för de höga elpriserna och hur dina elfakturor kommer att se ut till vintern? Det är aldrig roligt med oförutsedda utgifter som du inte kan påverka. Men det finns en hel del du kan göra för att påverka dina elkostnader. Här ger vi några tips.
Små förändringar kan ge stora besparingar
Behöver du investera i nya fönster, uppvärmningssystem eller andra kapitalkrävande åtgärder för att sänka din förbrukning? Svaret är i de allra flesta fall nej. Det finns mycket du kan göra i hemmet som inte behöver innebära dyra lån eller ett ruinerat sparkonto. Börja med att skaffa dig koll på din förbrukning, hur ser det ut idag? I vår app kan du följa din förbrukning och jämföra med hur det sett ut historiskt. De stora eltjuvarna är uppvärmning av hus och vatten. Kan du sänka temperaturen inne? Gå sedan vidare och se om du kan tvätta smartare, duscha kortare, eller se över hur kyl och frys mår? Här ger vi fler tips på hur du kan spara på elen med några små enkla knep.
Tvätta, ladda och diska under Happy Hour
Priset på el varierar under dygnets alla timmar. Med ett timprisavtal kan du styra din elförbrukning till tider på dygnet då elen är billigare. Låt säga att du förbrukar 4 kWh mellan kl 19-20. Kostar elen 70 öre så har du en kostnad på 2,80kr under timmen. Styr du om till kl 23 när elen kostar 30 öre så har du helt plötsligt en kostnad på 1,20 kr. Det kan låta obetydligt i sammanhanget men tänk utifrån din månadsförbrukning. Kan du styra om många av dina kWh till tider då priset är billigare, så kommer du att se skillnad på elräkningen. Missa aldrig Happy Hour på elpriset genom att teckna ett timprisavtal.
Välj ett elavtal där du betalar för el utan onödiga påslag
Vad menar vi nu? Precis som huslån där du kan binda eller låta räntan ligga rörligt så finns det olika typer av elavtal. När priserna går upp, så blir det också dyrt att binda sitt elpris. Kollar du runt på fasta elpriser idag så kan de ligga på uppemot 3 kr per kWh för ett ettårsavtal i elprisområde 2. Det är avsevärt mycket högre jämfört med ett rörligt elpris eller ett så kallat timpris. Skillnaden ligger inte i själva elpriset utan i det riskpåslag som kunden betalar för i sitt fasta avtal. Med en oförutsägbar elmarknad ökar risken för elhandelsföretaget, och då höjs påslaget. Väldigt ofördelaktigt för kunden kan tyckas. Vill du istället betala för vad elen faktiskt kostar och slippa höga riskpremier på flera kronor per kilowattimme så rekommenderar vi att ha ett rörligt elpris eller ett timpris.
Publicerad 1 september 2022